”Hullua touhua!” - Helminäyttelyt 2014

Tornionlaakson ehkä tämän kevään suurin yleisötapahtuma, Pellon kaksipäiväiset Helminäyttelyt vietiin kuluneena viikonloppuna onnistuneesti lävitse. Länsirajan Kennelkerhon koiranäyttelyt keräsivät Rohki-hallin ääriään myöten täyteen aktiivisia koiraharrastajia ympäri Pohjoismaita. Viikonlopulle ilmoitetut ennätykselliset 1304 koiraa takasivat näyttelyvieraiksi arviolta reippaasti yli 3000 kävijää. Loistavat puitteet ja Pellon koiranäyttelyihin ihmisiä vetävä rento tunnelma ovat mahdollista vain ihailtavan talkoohengen ansiosta.

LRKK:n puheenjohtaja Pekka Salminen on iloinen näyttelykävijöiden määrästä ja hyödystä Pellon majoitus- ja ravitsemusliikkeille.
LRKK:n puheenjohtaja Pekka Salminen on iloinen näyttelykävijöiden määrästä ja hyödystä Pellon majoitus- ja ravitsemusliikkeille.

Veturit vaihtumassa

Pellon näyttelyiden vetäjinä ovat tällä vuosikymmenellä tulleet tutuksi parivaljakko Minna Mäntyranta-Mustonen ja Ida Ikonen. Minna on hoitanut näyttelyissä puheenjohtajan pestiä, jonka oleellisimmat työtehtävät ovat tapahtuman suunnittelu yhdessä näyttelytoimikunnan kanssa, väen värväys, asioiden organisoiminen, informointi ja edustaminen itse näyttelypäivinä. Myös yhteishengen luominen on oleellista. Minnan tuntien ei voi välttyä ajatukselta, että hänen lämmin persoona on varmasti ollut helpottamassa väen houkuttelemista mukaan talkoilemaan. Miksi Minna itse sitten on mukana touhuamassa kennelkerhon tapahtumissa?

- Mie tykkään organisoia kokonaisuuksia ja touhuta porukalla. Se on tämä yhteisöllisyys… Onhan tämä näyttelyitten järjestäminen opettanukki tosi paljon. Nämä nyt on ollu minun aikana suurimmat – haaste.

Ida Ikosen ja Minna Mäntyranta-Mustosen saappaat ovat suuret täytettäviksi

Idan osana näyttelyissä on ollut toimia sihteerinä. Hänen työtaakkanaan on ollut ennakkoon valtava määrä papereiden täyttämistä, puhelimessa istumista ja sähköpostien lähettelyä. Näiden näyttelyiden eteen tehdyt työt alkoivat Idan osalta jo syksyllä 2012, jolloin näyttelyitä päätettiin anoa Lapin Kennelpiiriltä. Saman vuoden loppupuolella saatiin Suomen Kennelliitolta vahvistus näyttelyiden saamisesta Pelloon, jolloin Ida aloitti tuomarilistan suunnittelun ja tuomareiden kutsumisen tapahtumaan. Yhdentoista tuomarin lentojen, majoittumisen, kyyditsemisten, ruokailujen ja viihtymisen ohella, Idan vastuulla on ollut kolmenkymmenen kehätoimitsijan kutsuminen töihin näyttelyviikonlopuksi ja palkintojen sekä muiden tarvikkeiden tilaukset. Itse näyttelyviikonloppuna Ida on sihteerinä hoitanut toimistoa ja ollut vastuussa, että kaikki hoidetaan näyttelysääntöjen mukaisesti.

- Onhan nämä myös kerhole tuottoa. Ja ko on itte saanu kulkea muitten rakentamissa näyttelyissä, niin nyt tätä on tehty niinkö vastavuorosesti. Olis ihan paikahlaan, että jokhainen näytteileasettaja pääsiis kurkistamhaan myös tätä järjestämispuolta. Arvostus urakan tekijöitä kohtaan on kasvanu itteläki valtavasti.

Minnan ja Idan osalta viikonlopun näyttelyt olivat kuitenkin toistaiseksi viimeiset päävastuussa. Työrupeamaa kuunnellessa ei ihmetytä, että molemmat kertovat kaipaavansa nyt vähän huilia ja aikaa touhuta taas omien koirien kanssa. Kaksikko kertookin suuntaavansa heti maanantaina paimennushommiin, rentoutumaan poroaidoille. Talkoilemaan he toki ovat kerhon tapahtumiin jatkossakin tulossa, mutta nyt on aika siirtää vetovastuu seuraajille.

Talkootunteja ei lasketa

Koiranäyttelyiden eteen tehtävä valtava ennakkotyö voi jäädä useilta tiedostamatta, mutta noin 40 tapahtumassa paikanpäällä töitä paiskivia ei voi olla huomaamatta. Näyttelypaikalle ajettaessa eteen tulevat jo ensimmäiset ahertajat: tuulessa liikenteenohjaajien liivit päällä seisoskelevat miehet ja naiset. Kun auto on saatu parkkiin turvallisesti, silmiin osuu hallin sisäänkäynnillä tapahtuvat koirien rokotusten tarkastukset, ulkona olevat makkaranmyyjät, hirvenlihakeiton myyntikoju ja erityispalveluna paikalla oleva terveystarkastuspiste. Seuraavaksi pihalla törmää ”kakkapartiolaisiin”, jotka kiertelevät siistimässä myös ulkoalueet. Sisältä hallin lämpimästäkin löytyy lisää siivousporukkaa, järjestyksenvalvojia, ea-henkilöitä, arvanmyyntipiste myyjineen, näyttelytoimisto omine työntekijöineen ja kanttiini loistavine tarjoiluineen.

Yhtenä emäntänä kanttiinissa häärii myös kennelkerhon rahastonhoitajan pestiä ihailtavalla tarkkuudella hoitava Riitta Niva. Näyttelypäivän keittiötöiden lisäksi Riitan vastuulla on koko tapahtuman rahaliikenteen sujuminen ja kirjaaminen. Vaikka tuomareille ja kehätoimitsijoille ei makseta varsinaista palkkaa, täytyy heidän päivärahat ja matkakorvaukset sekä lentolippujen, majoittumisten ja ruokien kulut toki hoitaa. Myös muita tapahtumaan kuuluvia laskuja Riitta lienee saanut naputella kiitettävästi jo ennakkoonkin nettipankissa ja työt jatkuvat vielä pitkälle näyttelyiden jälkeenkin. Maksupäätteiden kanssa ei näyttelyissä pelata. Kaikkiin pisteisiin missä raha ja hyödyke vaihtavat omistajaansa on siis täytynyt hankkia pohjakassat ja viikonlopun päätteeksi rahat taas tilitetään pankkiin.

Kanttiinin tarjoiluista Riitalta kysellessäni keskusteluun tulee mukaan myös Seija Kolehmainen. Naiset kertovat viimeisen parin viikon hurahtaneen aikalailla ennakkovalmisteluiden merkeissä. Tavaroita on tilattu ja haettu hallille, on leivottu, paistettu munkkeja ja tehty talkooruokaa pakkaseen suurella naisporukalla. Tällaisen väkimäärän muonittaminen ei tosiaan ole pikku juttu. Heidän kahden osuudesta kysellessäni vastaukset jäävät melko vähäiseksi, vaikka työnmäärä sitä tuskin on ollut.

Keittiö on kodin sydän
Keittiö on kodin sydän

- Käythän kuvaamassa tyttöjä ulkona makkaranpaistossaki. Ja laitathan siihen juttuun, että iso kiitos kuuluu kaikile niile yksityisile ja yrityksile, jotka on lahjottaniu meile tavaroita ja palkintoja arpoihin.

Muiden huomioiminen siinä vaiheessa kun itse on jo uuvuksissa, vaatii ihmiseltä paljon. Mutta ehkä se on juuri se asia, mitä länsirjan kennelkerholaisilta löytyy. Ehkä se on jonkinlainen lappilainen, pian evoluution myötä täältäkin katoava luonteenpiirre tämän perän ihmisissä. Seijan vielä toteaa loppuun: ”Myös näyttelyväkeä häätyy kiittää. Olishan se jos met laittasimma kaiken valhmiiksi ja kethään ei kävis. Ihmisethän net tekkee tapahtuman!”

Tuomaripeliä

Reino Korpela elementissään valitsemassa kauneinta jämtlanninpystykorv
Reino Korpela elementissään valitsemassa kauneinta jämtlanninpystykorvaa

Rajusti yksinkertaistamalla voidaan ajatella ihmisten tuovan koiriansa näyttelyihin, saadakseen kuulla niiden ulkomuodosta yhden ihmisen mielipiteen – tuomarin. Yksi viikonloppuna ensimmäistä kertaa Pelloon saapuneista ulkomuototuomareista oli lapualainen Reino Korpela. Aivan helpolla ei tuomariksi Suomessa valmistuta. Soljuvalla murteella puhuva Korpelakin kertoo varsinaisen koulutuksen kestäneen hänen osaltaan 10 vuotta.

- Vuanna 1996 alootin ja 2006 sain ekojen rotujen arvosteluoikeuret. Nyt lährin periantaina klo 11 Lapualta ajelemahan ja yäksi tulin tuaho hotelliille. Nelijältä jos ny pääsis lähtemähän, nii pualen yän aikoohi olis perillä Jyväskyläs ja siinä kerkiääs jonku tunni viälä nukkuakki. Huaminen menöö sitte taas arvosteluhommis ja yäksi pääsöö vasta kotia. Hullua touhua!

Ehkä hieman. Oikeastihan koiranäyttelyt ovat ennen kaikkea sosiaalisia tapahtumia, joissa nähdään tuttuja ja ystäviä ympäri Suomen ja jopa maailman. Myös koirien jalostuskäyttö ja rotujen eteenpäinvieminen ovat monen näyttelyissä kiertävän tarkoitusperinä. Korpelakin kertoo nauttivansa kauniiden koirien katselemisesta, mutta jaksaa kiertää näyttelyitä ennen kaikkea siksi, koska saa niistä juuri sosiaalisesti paljon irti.

- Mitähä sitä muute tekiskää tai mihinä olis?

Mika Pajari laittaa ylitorniolaisen Anne Heikan ”Friidalle” silmätipat tarkastusta varten. Mukana Annea auttamassa on ystävä Tiina Leppänen.
Mika Pajari laittaa ylitorniolaisen Anne Heikan ”Friidalle” silmätipat tarkastusta varten. Mukana Annea auttamassa on ystävä Tiina Leppänen.

Ken on heistä kaikkein kaunein

Voittaja ansaitsee rutistuksen!
Voittaja ansaitsee rutistuksen!

Suurimmalle osalle koiranäyttelyissä kilpailevista mielenkiintoisin kisa käydään oman rodun keskuudessa. Yleensä siellä menestyminen on jo omistajalle iso juttu. Oman rotunsa parhaaksi arvosteltu koira jatkaa kuitenkin aina päivän päätteeksi käytäviin loppukehiin, jossa kaikki rotujensa parhaat kilpailevat vielä toisiaan vastaan. Lauantain valtavasta koiramäärästä eli 843 koirasta koko näyttelyn kauneimman tittelin vei torniolaisen Minna Hietalan espanjanvesikoira Zorrazo Zita, kotoisammin ”Nasu”. Hietala oli erittäin yllättynyt menestyksestä, sillä nämä olivat kyseisen koiran ensimmäiset näyttelyt ja ikääkin koiralle oli ehtinyt tulla jo 6 vuotta. Espanjanvesikoirakasvattajana hänen kyllä olisi olettanut havainneen koiransa upeuden jo aiemmin, mutta syy onkin toisenlainen.

- Muiden omien koirien kanssa on tullut kilpailtua enemmän. Ja kun kaikkien koirien kanssa harrastetaan myös metsästystä, niin Nasun turkki ei ole ollut näyttelykunnossa, silloin kun olisi ollut mielenkiintoisia näyttelyitä.

Hietala kertoo osallistuneensa joskus aiemmin Pellon Ponnella järjestettyihin koiranäyttelyihin, mutta nyt he olivat ensimmäinen kerta Rohki-hallissa. Rodun tuomarina näissä näyttelyissä toiminut Leni Finne oli yksi Pelloon innostanut syy. Tuomari oli antanut aiemmissa näyttelyissä itsestään hyvän ja oikeudenmukaisen kuvan. Tunnelma näyttelyissä ja kanttiinin laajat ja edulliset tarjoilut saivat voittajakoirankin omistajalta suuret kiitokset.

- Katriina Koskela

Tulokset

Pello 15.2.

BIS

1. espanjanvesikoira, Zorrazo Zita, om.Hietala Minna, Tornio
2. basenji, Hi-Lite Bulldobas Wow Factor, om.Vesala Mervi, Ii

BIS-VET

1. keeshond, Tulisalon Dynamite, om.Lääkkölä Jukka, Kuivaniemi
2. samojedinkoira, Dollardance Wind Of Denali, om.Yliräisänen Ilona, Rovaniemi
3. kleinspitz, musta ja ruskea, Kuurakuonon Ace Of Hearts, om.Tumelius Lea, Ii as,
4. kääpiösnautseri, pippuri & suola, Juliuksen Edwin, om.Romppanen Anu, Kello,

BIS-KASV

1. englanninspringerspanieli, Grouseseeker's, om.Määttälä Marjaana, Rovaniemi
2. islanninlammaskoira, Rekikelin, om.Turpeinen Sirpa, Rovaniemi
3. cockerspanieli, Debbie's, om.Kamunen Satu, Kemi
4. bernhardinkoira, pitkäkarvainen, King-Baronen's, om.Pallari Mika, Oikarainen 

Pello 16.2.

Sunnuntain kauneimmaksi koiraksi Leni Finne valitsi lhasa apson Soleydan Quit Fooling, om. Heidi Karvonen, Tornio
Sunnuntain kauneimmaksi koiraksi Leni Finne valitsi lhasa apson Soleydan Quit Fooling, om. Heidi Karvonen, Tornio

BIS

1. lhasa apso, Soleydan Quit Fooling, om.Karvonen Heidi, Tornio
2. borderterrieri, Mel Arctic Wild Pansy, om.Meinilä Arja Helena, Kemi

BIS-VET

1. lhasa apso, Soleydan Quit Fooling, om.Karvonen Heidi, Tornio
2. australianterrieri, Bluefell's Magic Arrow, om.Mattanen Henna-Emilia, Oulu 
3. mopsi, Troppola Flower By Kenzo, om.Putaansuu Johanna, Saarenkylä
4. bichon frisé, Rahti Samuel, om.Ruuhonen Mari, Oulu

BIS-KASV

1. bichon frisé, Minartan, om.Ekonoja Sisko, Pello
2. irlanninsusikoira, Riverwolf, om.Lehto-Nevala Riitta, Mankila 
3. mopsi, Nastanakin, om.Putaansuu Johanna, Saarenkylä
4. chihuahua, pitkäkarvainen, Tigerliljas, om.Sundvall Ann-Charlotte, Sweden