Allergisen koiran hoito vaatii huolellista diagnoosia, sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä

Pellossa järjestetyssä koiraseminaarissa saatiin korkeatasoista tietoa, kun koirien allergioista ja sairauksien hoidosta luennoi pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, dermatologian dosentti Leena Saijonmaa-Koulumies. Hän on toiminut vuodesta 1995 pieneläinten ihosairauksien luennoitsijana ja dematologian erikoisklinikan vastaavana eläinlääkärinä Helsingin Yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän on kuulunut vuodesta 2005 johtavan kansainvälisen julkaisun Veterinary Dermatology -lehden toimitusneuvostostoon.

Ajoissa hoitoon

Allergiset sairaudet ovat koirilla varsin yleisiä. Tavallisin oire on kutina. Hyvän hoidon ehdoton lähtökohta on perusteellinen ja huolellinen allergiadiagnoosi, joka perustuu tyypillisiin kliinisiin oireisiin sekä muiden kutinaa aiheuttavien sairauksien poissulkemiseen. Perusteellisen diagnoosin jälkeen tulee koiran omistajan sitoutua pitkäjänteiseen yhteistyöhön hoitavan lääkärin kanssa. Allergiaoireet voidaan saada mahdollisimman lieviksi. Allergisen koiran pitäminen terveenä vaatii oireiden kadottua huolellista hoitamista ja ohjeiden noudattamista kotona. 

Tavallisimpia muita kutinaa aiheuttavia poissuljettavia sairauksia ovat loisten aiheuttamat ihosairaudet, ihon stafylokokki- ja hiivatulehdukset sekä ruokayliherkkyydet ja ruoka-aineallergiat. Allergiaan liittyvien allergeenien eli ärsykkeiden paikallistamiseen käytetään iho- ja seerumiallergiatestejä.

Niiden avulla voidaan valita kliinisesti merkittävät allergeenit siedätyshoitoa varten. Ruokayliherkkyyttä ja -allergiaa tutkitaan eliminaatiodieettien sekä altistusten avulla. Näin voidaan ruokavaliosta poistaa ärsyttävät ja allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet.

Allergiaoireita hoidetaan kortisonivalmisteilla ja kalsineuriini-inhibiittoreilla. Lisäksi hoitoon kuuluu ihon epidermiksen läpäisyestettä vahvistavia valmisteita, kuten kosteuttavia pesuaineita ja -hoitoaineita sekä rasvahappoja sisältäviä valmisteita.

Allergian seurauksena esiintyviä ihon hiiva- ja bakteeri-infektioita hoidetaan tarpeen mukaan antibiooteilla ja hiivaa tuhoavilla valmisteilla. Allergia on elinikäinen sairaus, joka johtuu monista eri tekijöistä. Allergiaa ei voida parantaa, mutta sitä voidaan hoitaa menestyksekkäästi. Paras hoitotulos saavutetaan sammuttamalla oireet ensin tehokkaalla lääkityksellä ja säännöllisellä hoidolla yksilöllisesti.

Välttämällä ärsykkeet ja reagoimalla nopeasti oireiden voimistumiseen voidaan turvata eläimen hyvä elämänlaatu sairaudesta huolimatta. Valitettavasti omistajat monesti odottavat liian kauan, ennen kuin hakevat apua. Mitä pikemmin koira viedään eläinlääkärille, sitä helpommin ja nopeammin eläimen kärsimyksiä voidaan helpottaa ja päästään oireettomuutta säilyttävään hoitoon. Ja sitä edullisemmaksi hoito koiran omistajalle tulee.

Allergiat luokitellaan karkeasti atooppiseen dermatiittiin, atopian kaltaiseen dermatiittiin, ruokayliherkyyteen ja ruoka-aineallergiaan. Harvinaisempia ovat kontaktiallergia sekä Suomessa harvinainen, mutta muualla maailmassa yleinen kirpun pureman aiheuttama allerginen dermatiitti.

Atooppinen dermatiitti koiralla

Atooppista dermatiittia esiintyy siihen perinnöllistä taipumusta omaavissa koirissa. Tyypillisiä kliinisiä oireita ovat tulehduksellinen ja kutiseva ihosairaus. Atooppinen dermatiitti on yleisin koiran allergisista sairauksista ja siihen sairastuu kolmesta viiteentoista prosenttia koirapopulaatiosta.

Aikaisempi käsitys allergian synnystä korosti potilaan ihon häiriintynyttä immunologista toimintaa. Uudempi tutkimus on tuonut rinnalle ajatuksen, jossa sairauden puhkeamiseen vaikuttaa geneettisen alttiuden lisäksi ihon huono läpäisyeste. 

Tällöin ihon epidermiksen muodostama suojavaippa päästää ympäristön allergeenit liian helposti kosketukseen epidermiksessä olevien ihon immuunisolujen kanssa. Sairauden vaikeusaste vaihtelee lievistä iho-oireista ankariin laaja-alaisiin ihotulehduksiin. Tavallisimmat atooppista dermatiittia sairastavat koirat ovat westie, labradorin- ja kultainen noutaja, boxeri, ranskanbulldoggi, bullterrieri, bichon frise, tiibetinterrieri, englannin springerspanieli, dalmatiankoira, shar-pei, saksanpaimenkoira ja unkarinvizsla. Alttius on todennäköisesti useamman geenin aikaansaama.

Tavallisimmin atooppinen dermatiitti puhkeaa nuorella koiralla, kuudesosalla alle vuoden ikäisenä. Tautiin sairastuvista 78 prosenttia sairastuu alle kolmen vuoden ikäisenä. Vanhemmilla koirilla sairauden puhkeaminen on erittäin harvinaista.

Tavallisin oire on kutina. Oireet keskittyvät tavallisimmin naamaan ja ventraalialueille. Raapimisen seurauksena ja oireiden pitkittyessä ilmestyy  kroonisia tulehdusmuutoksia, ihon paksuuntumista ja tummumista. Atooppisten koirien iholla esiintyy usein myös ihon bakteerien ja hiivojen ylikasvua.

Atooppinen dermatiitti on kliininen diagnoosi. Siihen päädytään, kun tutkimuksen yhteydessä suljetaan pois muut kutisevat sairaudet. Jos muita kutisevia sairauksia ei suljeta pois, diagnoosi voi olla virheellinen ja sen vuoksi hoito voi epäonnistua. 

Atooppisen dermatiitin ärsykkeinä voivat toimia elinympäristössä ja ruoassa esiintyvät allergeenit. Ruokavalion aiheuttamat allergeenit ja ärsykkeet selvitetään eliminaatiodieetin ja altistusten avulla, jonka kesto on yleensä noin kahdeksan viikkoa. Pelkästään positiivisella allergiatestillä ei voida atooppisen dermatiitin diagnoosia asettaa.

Atopian kaltainen dermatiitti

Ilmiasultaan atopian kaltainen dermatiitti on muuten aivan samanlainen kuin atooppinen dermatiitti. Se on kuitenkin luokiteltu omaksi tautiryhmäkseen. Noin 10 - 20 prosentissa tulehduksellisia ja kutisevia koiran ihosairauksia, jotka on diagnostisoitu atooppiseksi dermatiitiksi, ei pystytä osoittamaan ympäristön allergeenien synnyttämiä IgE -vasta-aineita.

Sairauden diagnoosi ja hoito ovat samanlaisia kuin atooppisessa dermatiitissa. Erona ovat kuitenkin negatiiviset löydökset allergiatestissä sekä se, että siedätyshoito ei tule kysymykseen, koska ei tiedetä, mitä vastaan siedätyshoitoa annettaisiin.

Ruokayliherkkyys ja ruoka-aineallergia

Ruokayliherkkyyden ja ruoka-aineallergian yleisyydestä ei ole täsmällisiä lukuja. Tämä johtuu siitä, että eliminaatiodieetin avulla tehdyissä diagnooseissa ei eläinlääkäreillä useinkaan ole tarkkaa tietoa siitä, miten tiukasti ja kuinka pitkään eliminaatiodieettiä on noudatettu. Sairauden syntymekanismi on monimutkainen ja se koostuu useista immunologisista mekanismeista. Osassa tapauksista taustalla voi olla myös ei-immunologisia reaktioita. 

Perusteellisia ja huolellisia diagnooseja allergisen koiran hoidossa edellyttää juuri se seikka, että iho-oireet ruokayliherkkyydessä ja ruoka-aineallergiassa ovat identtisiä atooppisen dermatiitin aiheuttamien oireiden kanssa, eikä kutisevan koiran ulkonäöstä voida suoraan päätellä sitä, onko koiralla ruokayliherkkyys, ruoka-aineallergia, atooppinen dermatiitti vai atopian kaltainen dermatiitti. Ruokayliherkillä ja ruoka-aineallergisilla koirilla voi iho-oireiden lisäksi esiintyä suolisto-oireita kuten ajoittaista oksentelua, kroonista ripulia, ulosteen löysyyttä, mahan kurinaa ja ilmavaivoja. Sairaus saattaa puhjeta kaikenikäisillä koirilla.

Ruoka-aineallergiassa allergeeni pääsee elimistöön ruoansulastuskanavan kautta. Tavallisimpia ruoka-aineallergian aiheuttajia ovat muiden muassa lampaan, naudan ja kanan lihan sekä meijerituotteiden, vehnän, soijan, maissin, kalan ja kananmunien sisältämät valkuaisaineet.

Sairauden diagnoosi perustuu huolellisesti tehtyyn yleistutkimukseen sekä muiden kutinaa aiheuttavien ihosairauksien poissulkemiseen ja hoitamiseen sekä eliminaatiodieettiin ja altistuksiin yksittäisillä ruoka-aineilla.

Jotkut koirien omistajat ovat pyrkineet vähentämään allergisia oireita pakastamalla koiran ruuan ennen käyttöä. Leena Saijonmaa-Koulumies on epäileväinen, sillä allergeenit eivät katoa pakastamalla. Varastopunkeilta lähtee pakastamalla henki, mutta allergeenit jäävät ruokaan. Allergisten koirien hoidossa erityisen tärkeää on myös huolehtia ruoka-astioiden hygieniasta ja säilyttää ruoka tiiviisti suljettuna suljetussa astiassa.

Kontakti- eli kosketusallergia

Kontaktiallergiasta on huonosti tietoa eläinlääketieteellisessä kirjallisuudessa. Sitä pidetään harvinaisena allergian muotona koirilla. Sen sijaan eri aineiden aiheuttamaa ärsytysihottumaa esiintyy yleisemmin. Kontaktiallergiassa kyseessä on soluvälitteinen immunologinen reaktio, jossa allergeenin täytyy ensin yhdistyä ihon epidermiksen proteiiniin muodostaakseen täydellisen allergeenin. Sairaudessa esiintyy paikallista kutinaa sekä punoittavia ihomuutoksia vain niillä alueilla, joihin kosketus osuu.

Koiran atooppisen dermatiitin hoito

Atooppisen dermatiitin hoitosuunnitelma tulee laatia aina yksilöllisest. Hoitoon vaikuttavat oireiden ja kutinan voimakkuus, ihon yleiskunto, samanaikaiset ihon infektiot, omistajien odotukset ja ennakkoluulot sekä taloudelliset tekijät.

Paras hoitotulos saavutetaan rauhoittamalla ihon tulehdus ja oireet ensin tehoiskulla ja tämän jälkeen jatkamalla hoitoa proaktiivisesti, jossa välttämällä ärsykkeet pyritään ennakoimaan sudenkuopat ja pitämään kliiniset oireet poissa. On tärkeää reagoida nopeasti lääkityksellä, jos oireet voimistuvat.

Ihon kunnon parantaminen ja epidermiksen läpäisyesteen vahvistaminen rasvahappovalmisteilla sekä seramideja sisältävillä valeluliuoksilla voi vähentää oireilun voimakkuutta pitkäaikaiskäytössä. Ihon pesu kosteuttavalla shampoolla esimerkiksi kerran viikossa poistaa allergeeneja sekä mikrobeja iholta. Pesun jälkeen on suositeltavaa käyttää hoitoainetta.

Kutinaa ja ihotulehdusta voidaan hoitaa oireidenmukaisesti ja ennaltaehkäisevästi kortisonivalmisteilla ja kalsineuriini-inhibiittoreilla. Glukokortikoidit tehoavat hyvin atooppisen dermatiitin aiheuttaman kutinan hoidossa, kun tarvitaan nopeaa apua akuuttien oireiden leimahdusten yhteydessä. Hoidossa käytetään prednisonia tai prednisolonia aluksi päivittäin, kunnes kutina ja tulehdus ovat rauhoittuneet. Tämän jälkeen lääkitystä harvennetaan ja annostasoa vähennetään vähitellen, jotta voidaan minimoida kortisonin pitkäaikaiseen käyttöön liittyvät sivuvaikutukset.

Hoitoon on saatavana hydrokortisoniaseponaattia sisältävää valmistetta sumutteena, joka soveltuu hyvin allergisen ihon paikallishoitoon. Valmistetta käytetään kuuriluontoisesti aluksi kerran päivässä ja myöhemmin oireiden rauhoituttua kahdesti viikossa.

Kalsineuriini-inhibiittorit tehoavat myös hyvin allergian aiheuttamaan kutinaan ja ihotulehdukseen. 

Siklosporiini hillitsee myös hyvin kutinaa, mutta sen vaikutus saattaa näkyä vasta muutaman viikon viiveellä, joten se ei sovellu hyvin akuuttien  allergialeimahdusten hoitoon. Siklosporiinia pidetään turvallisena ja sivuvaikutukset ovat lieviä, mutta lääkkeen kallis hinta rajoittaa sen käyttöä.

Paikallisesti voidaan käyttää myös takrolimuusia. Sen käyttö voi alussa aiheuttaa kihelmöintiä ihossa ja lisätä raapimista. Vaikutus alkaa hitaasti, joten se ei ole ihanteellinen akuutteihin atooppisen dermatiitin aiheuttamiin ihon leimahduksiin.

Markkinoille on tämän  vuoden alussa tullut uusi lääke, oklasitinibia sisältävä januskinaasi-inhibiittori, joka estää sytokiini IL-31:n aiheuttamaa kutinaa  atooppisesta dermatiitista kärsivillä koirilla.

Antihistamiinivalmisteista ei Leena Saijonmaa-Koulumiehen mukaan saada juuri minkäänlaisia tuloksia sairauden hoidossa.

Siedätyshoito

Siedätyshoito on tehokas tapa lisätä koiran sietokykyä yksittäisiä allergeeneja kohtaan ja näin ehkäistä kyseisen ärskykkeen kohtaamisen aiheuttamaa oireiden voimistumista tai uusiutumista. Kliinisen vaikutuksen havaitsemiseen kuluu usein kuukausia.

Perinteisen siedätyshoidon rinnalle on vastikään saatu suun kautta annettava siedätyshoito. Tässä suun limakalvolle annostellaan päivittäin nestemäistä allergeeniä sisältävää liuosta.

Allergisille koirille on kehitetty erityisiä hydrolisoituja ruokia. Hoidon tueksi ja kotihoidon seuraamiseksi on kehitetty lomake, johon asiakkaat merkitsevät tietyn asteikon mukaan kulloisenkin kutinan asteen erittäin lievästä erittäin voimakkaaseen. Tämä helpottaa myös eläinlääkärin työtä ja hoidon seurantaa.

- Milja Inkeri Puolakka