Pääosassa naiset ja pystykorvat - Koppelohaukut 2013

Kello lähenee 14 perjantaina 30.8. Pellon Ritavalkealla. Hiukan jännittyneisyyttä on aistittavissa leirikeskuksessa Länsirajan Kennelkerhon kisatiimissä. Lähes vuosi valmisteluja takana ja nyt ne starttaavat: Lapin läänin ensimmäiset Koppelohaukut – kaikkiaan jo 18. naisten valtakunnalliset linnunhaukkukokeet!

Vuosi sitten Koppelohaukut kisattiin niiden syntysijoilla Lieksassa. Tuolta reissulta kotiutui Katriina Koskela, jolla oli päässä ajatus saada seuraavan vuoden Koppelohaukut Tornionlaaksoon. Kun pääsi näkemään näyttelyissä tutuksi tulleiden naisten ”koukuttumista” myös koe- ja metsästyspuolelle, tuli tunne että nämä on saatava meille. Uusia harrastajia jokivarsi tosissaan kaipaa. Pienen alkuselvittelyn jälkeen seitsemänhenkinen koetoimikunta pääsi järjestäytymään ensimmäisessä kokouksessaan Pellossa. Katriinan pestiksi tuli puheenjohtajuus, Outi Rautio valittiin sihteeriksi, Samuli Mäkilä maastomestariksi, Reijo Laitamaa järjestelypäälliköksi, Toni Niemi, Sari Särestöniemi ja Minna Mäntyranta-Mustonen täydensivät tiimin.

Mutta takaisin perjantaihin. Ensimmäiset majoittujat saapuvat ilmoittautumaan. Paperien vaihtoa koiranohjaajan kansa puolin ja toisin, kisahuivi kilpailijan kaulaan, tuomarin oikeuksien tarkistaminen ja majoitustiloja esittelemään. Sama toistuu kunnes lähes kaikki odotetut 25 kilpailijaa tuomareineen ovat saapuneet Ritavalkealle. Nyt kohti hiihtomajaa avaamaan tapahtuma virallisesti. Yleisten asioiden ohella avauspuheessa on ikävä kyllä kerrottava kisojen ”keksijän”, aina mukana olleen Anne-Mari Tiaisen nyt puuttuvan joukosta jouduttuaan pahaan auto-onnettomuuteen muutama viikko aiemmin. Tilanne on onneksi kääntynyt hänen osaltaan jo niin hyväksi, että Koppelohaukuista päätetään kasata kirja paikalla olevien kokemuksista ja terveisistä valokuvien kera Anne-Marille sairaalaan toimitettavaksi.

Suhde kuntoon, maastojen arvontaa ja muurikkalättyjä

Perjantain varsinainen ohjelma alkaa eläintenkouluttaja Sini Ruohosen ja Veeraleeni Väyrysen luennolla ”Koiran arkihallintaa ja hyvän suhteen luominen koiraan”. Mielenkiintoisen teoriaosuuden jälkeen lähdetään ulos testaamaan opittuja asioita myös käytännössä. Muutama halukas hakee oman koiransa esimerkkitapauksiin. Myös metsästyskoirilla perustottelevaisuus ja sitä myötä helppo yhteiselämä kuuluvat asiaan. Ei kenenkään pitäisi kommentoida koiransa tottelemattomuutta lauseella: ”Tämä nyt on vain mettästyskoira”. Tässä porukassa pystykorvat arvostetaan korkealle.

Hetimiten koulutuksen jälkeen päästään nauttimaan jo ensimmäisestä keittiöporukan valmistamasta ateriasta. Seija ja Martti Kolehmainen toteuttavat tapahtumaruokailuja jo rutiinilla, Minnan hääriessä tänään mukana auttamassa. Koppelohaukkujen ylituomari Leila Mukkala Ranualta saapuu kisakeskukseen ja pian voidaan aloittaa maastojen arvonta. 25 hyvän maaston etsiminen ja oppaiden hankkiminen joka maastoon ei ole ollut pieni juttu Samulilta. Maastot ovat avainasemassa onnistuneisiin kokeisiin.

Joidenkin koetoimikunnan jäsenten joutuessa vielä jäämään hoitamaan valmisteluja seuraavan päivän kokeisiin, pääsee onneksi suurin osa joukosta nauttimaan upeasta illasta laavulle muurikkalättyjen paiston merkeissä. Tunnelma on erinomainen ja juttu lentää. Haukkuvat lintukoirat omakseen tuntevat naiset kyllä keksivät puheenaiheet samanhenkisessä seurassa. Viimeistenkin kivutessa ylös Ritavalkean mäkeä leirikeskuksen petejä kohden, taivaalla leiskuvat näyttävät revontulet.

Se odotettu kohokohta

Lauantain koepäivä valkenee mukavan aurinkoiseen, mutta usvaisen viileään säähän. Aamupala naamaan, maastoeväät mukaan ja menoksi metsään ennen kuin tulee liian kuuma koirille työntekoon. Kisakeskus tyhjenee nopeasti kilpailijoista, tuomareista, tuomariharjoittelijoista ja oppaista. Reipas 70 henkeä on pian etsimässä koirille lintutilanteita Pellon, Kolarin ja Ylitornion metsistä. Kymmenen pohjanpystykorvaa ja viisitoista suomenpystykorvaa päästetään irti, jokainen omaan ennakolta arvonnoissa määrättyyn maastoon viettejään toteuttamaan. Nyt etsitään lintuja ja pyritään lumoamaan ne kuuntelemaan soinnukasta haukkua, jotta emäntä pääsee hiipimään haukulle tai oikeastaan ensin se tuomari. Kokeissahan lintuja ei pudoteta, mutta koirilla nyt lienee mielessä ennen kaikkea yhteinen saalis.

Ensimmäiset ryhmät saapuvat takaisin Ritavalkealle neljän tunnin koe-erän päätteeksi. Erän aikana on kisakeskukseen ehtinyt nousta myyntikojuja sekä paikalle on saapunut varsinaisia metsästysasiantuntijoita hienoine rekvisiittoineen. Myös Länsirajan Jousiampujat ovat valmiita opettamaan naisia ja miksei miehiäkin lajinsa saloihin. Koirahieroja valmistautuu ensimmäisiin asiakkaisiin. Kokeen ylituomari Leila ja Leppävirralta asti sihteeriksi saapunut Juha Prinkkilä odottavat palkintotuomareita saapuvaksi tuomarinkoppiin kertomaan koe-erän tapahtumista. Tarkkojen linnunhaukkukoesääntöjen mukaan koiran käytös kussakin metsän tapahtumassa pisteytetään. Lintua voi hakea ja haukkua niin monella tavalla. Jollakin saattaa olla aikaa vierähtänyt oravahaukullakin ja kyllähän etelän koirat ainakin ovat ihmeissään lapin poroista. Lintuhaukut ovat kuitenkin niitä ainoita toivottuja tapahtumia erän aikana ja muut katsotaan koiralle epäeduksi. Vaikka onhan näissä haukuissa leikkimielisenä erikoispalkintona kiertävä kastikekauha parhaalle kaikenriistankoiralle.

Löytyikö tipuja – jännitys tiivistyy

Jännitys tulosten suhteen tiivistyy. Pisteitä ei ole tapana huudella etukäteen, mutta siihen nähtiinkö metsässä lintuja jokainen kyllä vastaa. Jos lintuja on löytynyt ja kyseessä tiedetään olevan pelikoira, on myös jonkunlaista tulosta lupa odottaa. Hymyilevät ilmeetkin kertovat jotain. Tuomarithan ovat kyllä melko hyvin perillä arvostelemansa koiran tulevista pisteistä, joita ylituomari voi toki hiukan muuttaa, mikäli tulkitsee jonkun tilanteen eri tavalla palkintotuomarin kanssa. Vuorotellen metsässä arvostelleet tuomarit menevät ylituomarin puhutteluun, purkamaan metsässä täytettyjä maastokortteja erän tapahtumista. Joutilaana olevat suuntaavat saunomaan, syömään, kiertelemään kojuja ja kuuntelemaan suomussalmelaisen rajavartijan Juha Möttösen luentoa Ruotsin kanalinnustuksesta ja kokeista. Etelämpää olevat metsästäjät kertovat olevansa kyllä hiukan kateellisia meille rajan asukkaille, kun pääsemme niin helposti nauttimaan rakkaan naapurimaamme viiden kuukauden kanalinnustusajasta Suomen puoleentoista kuukauteen verrattuna.

Muutaman tunnin päästä ensimmäisten ryhmien saapumisesta on aika kasata porukka kokoon. Ylituomari on käynyt kaikkien koirien työt läpi ja tulokset voidaan pian julkaista. Kisapaikalla myydyt arvat arvotaan ensin ja sitten. Sitten päästään niihin odotettuihin tuloksiin. Jokaiselle kilpailijalle lähtee hieno kisakassi, jonka arvo on jo osallistumismaksua suurempi. Tuloksia aletaan purkaa häntäpäästä. Pari tyhjää maastoa on mukaan eksynyt ja nämä koirat ovat jääneet pelkille hakupisteille. Pikkuhiljaa pisteitä alkaa kertyä koirakoille enemmän ja sijoituslistaa noustaan koko ajan ylöspäin. Jokainen koirakko saa vuorollaan aplodit. Kokeissa on hyvä henki, eikä kilpailu ole kenellekään totista, vaan hyvällä porukkahengellä yhdessä harrastamista. Se on näissä linnunhaukkukokeissa se mikä koukuttaa. Metsästystä harrastetaan koiran ja saaliinkin vuoksi, mutta kokeissa se yhteishenki jaksaa viedä eteenpäin. Pitkät ajomatkat, kulutetut eurot ja vähän nukutut yöt ovat ehdottomasti sen väärtti.

Koppelohaukut kisaajat
Kisaajat

Päivän parhaat haukkujat

Kaksi päivää ennen Koppelohaukkujen ilmoittautumisajan päättymistä pellolainen 14-vuotias Laura Tirroniemi otti yhteyttä kokeen puheenjohtajaan Katriinaan. Laura kertoi olevansa halukas lähtemään mukaan koetapahtumaan, mutta olevansa ilman ohjattavaa koiraa. Pienen mietinnän jälkeen puhelu Juha Möttöselle ja koira oli järjestynyt. Juha teki tosi pystykorvamiehen teon lupaamalla lainata suomenpystykorvanarttuaan ”Likkaa” Lauralle. Hyvällä onnella Laura pääsi vielä niiden onnekkaan 25 joukkoon, jotka kaikista 43 Pellon Koppelohaukkuihin ilmoittautuneesta arvottiin mukaan. Hyvä onni ei loppunut siihen. Koepäivä Likan kanssa meni hienosti. Varsinkin kun ottaa huomioon sen, että ennen perjantaita koira ja ohjaaja olivat toisilleen täysin tuntemattomat. Koepäivä meni niin hienosti, että Likka ja Laura sijoittuivat kokonaiskisassa viidenneksi, Likan ollessa vielä kokeen paras avoimen-luokan koira. Laura sijoittui myös neljästä Länsirajan Kennelkerhon omasta jäsenestä parhaiten ja voitti vielä kaikkien kilpailijoiden kesken arvotun tutkapannan. Uusi pystykorvaharrastaja taitaa olla koukussa. Varsinkin kun kotoa löytyy vielä oma 1-vuotias metsästysuraansa aloitteleva suomenpystykorva. Lauran hymy tuntui hyvältä aika monen pystykorvaharrastajan rinnassa. Näin tämä upea harrastus saa jatkajia.

Kokeessa ykköstulokseen ylsi kaikkiaan kolme koiraa. Pellon Koppelohaukkujen voittajaksi kruunattiin 2-vuotias suomenpystykorvauros Kunto, jota kokeissa ohjasi Merja Jokelainen Muhokselta. Merja kiitteli kovasti koiraa lainannutta kittiläläistä Paavo Jokelaista ja oli silmiin nähden onnellinen tästä hienon kisan voitosta. Toiseksi kokeissa tuli omalla suomenpystykorvanartullaan ”Pikkulehon Kiira” oululainen Marja Kontas. Kiiras samallata tuli myös käyttövalio, mikä kirvoitti koeväen kolminkertaiseen ”hau-hau-hau” –huutoon. Kisan kolmoseksi vielä voittaja-luokan ykköstuloksella ylsi kuhmolainen Pirjo Appelgren niin ikään omalla suomenpystykorvanartullaan ”Ilona”. Oli aika nauttia kakkukahvit menestyneiden kunniaksi.

Rantasauna, loimulohi ja tyytyväinen huokaus

Suurin osa kilpailijoista, tuomareista, oppaista ja muusta yleisöstä suuntaa palkintokahvien jälkeen kotimatkalle. Vajava parikymmentä henkeä päätti kuitenkin jäädä nauttimaan vielä yhteisestä illasta enää ilman minkäänlaista jännitystä tai tekemättömiä töitä. Koetoimikunnan pojat Reijo ja Toni olivat pitäneet rantasaunan lämpimänä ja alkoivat loimutella nuotiolla lohta. Nyt pääsi vihdoin myös koetoimikunta hengähtämään. Pikkuhiljaa mieleen hiipi ymmärrys, että Pellon Koppelohaukut hoidettiin monelta suunnalta saadun palautteen perusteella varsin mallikkaasti ja kunnialla läpi. Anne-Mari Tiaista lainatakseni: ”Hyvä kaikki pystykorvaiset naiset ja aatetta tukevat miehet!”.

- Katriina Koskela

Tulokset

VOI-luokka

1. spu 39388/10 Kunto om. Paavo Jokelianen, Kittilä, ohj. Merja Jokelainen VOI1 90pist
2. spn 22112/10 Pikkulehon Kiira om. Marja Kontas ja Paavo Leiviskä, Oulu, ohj. Marja Kontas VOI1 84pist
3. spn 231182/09 Ilona om. Pirjo ja Jari Appelgren, Kuhmo, ohj. Pirjo Appelgren VOI1 76pist
4. spn 28864/11 Takavaaran Elhä om. & ohj. Anita Jalkanen, Kuusamo VOI2 66pist
5. ppu 28377/05 Rocky om. & ohj. Heidi Mämmelä, Pyhäjoki VOI3 55pist
6. spn 17208/10 Rosinka om. & ohj. Heidi Lahtinen, Joensuu VOI0 49pist
7. ppn 25320 Minta om. & ohj. Heini Lehistö, Oulu VOI0 48pist
8. spn 36117/10 Jahtitaigan Iitu om. Antti Korhonen, Siilinjärvi, ohj. Ulla Vartiainen, Siilinjärvi VOI0 46pist
9. ppn 36189/05 Nita om. Lasse Oittinen, Suomussalmi ohj. Jenni Jäntti, Kajaani VOI0 40pist
10. ppu 48170/05 Velmu om. & ohj. Jaana Tyynelä, Kajaani VOI0 39pist
11. spn 12278/09 Holohongan Elli om. Kari Linjamäki, Lapus, ohj. Kirsi Linjamäki VOI0 23pist
12. spu 47914/07 Samu om. Sirpa ja Juha Jokela, Saloinen, ohj. Juuli Jokela VOI0 18pist
13. spn 31384/04 Ukko-Viken Pepita om. Juha Korvanen, Sodankylä, ohj. Soile Kiiski VOI0 8pist
14. spu 22111/10 Pikkulehon Kessu om. Juha Prinkkilä, Leppävirta ohj. Eveliina Prinkkilä VOI0 7pist
15. ppn 27188/04 Pohjanukon Nanna om. Erkki ja Jaana Taipale, Kinnula, ohj, Jaana Taipale VOI0 7pist
16. spn 29140/09 Tirri om. Arto Vartiainen, Siilinjärvi,ohj. Laura Vartiainen VOI0 6pist

AVO-luokka

1. spn 20305/10 Likka om. Juha Möttönen, Suomussalmi, ohj. Laura Tirroniemi, Pello AVO2 63pist
2. spu 24426/07 Erkin Väin Mh Patu om. Tuomas Raatiniemi, Kolari, ohj. Heidi Jatkola, Kolari AVO3 49pist
3. ppu 24249/06 Aarnihongan Pikku om. & ohj. Kristiina Jaara, Kiiminki AVO3 45pist
4. ppu 30609/11 Nälkämaan Velmunpoika Mosse om. & ohj. Marjatta Pyhälammi, Karstula AVO0 44pist
5. spn 29924/10 Helinä om. Elina Niemelä-Muotka ja Sami Muotka, Muonio ohj. Elina Niemelä-Muotka AVO0 39pist
6. ppn10472/10 Joutsenvaaran Odessa om. & ohj. Sari Yliriukka AVO0 37pist
7. ppu 53809/11 Keikarin Amadeus om. Pekka Oikarinen, Muhos, ohj. Seija Oikarinen AVO0 35pist
8. ppu 40318/09 Justus om. Ari Hooli, Kolari, ohj. Annika Hooli AVO0 29pist
9. spu 54566/12 Kontiokummun Gubbe om. Ati Hast, Kemi, ohj. Hanne Aitto-Oja AVO0 6pist

Paras koppelohaukku: Pikkulehon Kiira, ohj. Marja Kontas
Paras kaikenriistan koira: Samu, ohj. Juuli Jokela
Paras avo-luokan koira: Likka, ohj. Laura Tirroniemi
Nuorin koiranohjaaja: Laura Tirroniemi

Kiitokset sponsoreille

Suuret kiitokset tapahtuman mahdollistaneille sponsoreille: Pellon kunta, Ultrapoint, Lempeän Suvanto, Frank’s Pro Gold, Karhunjälki, Wood Jewel, Hallin Herkkupuoti, S-market Pello, Peltityö Koivumaat, Taiteilija Raimo Vokkolainen, Tornionlaakson Jaloste, ICA Pellohallen Marittan Kotileipomo, Eläinlääkäri Pekka Salminen, Lappset, Tassulan Puoti, YBT, Koijukuksa, Kuksateam, Autokorjaamo Pekka Mäkinen, Kehys ja lasi Bergman, Seo Mäki, Pelloplast, Neste Ylitornio, Shell Joppari, Festipalvelu, K-market Yliranta, Ylitornion Metsänhoitoyhdistys, Holohongan kennel, Rosvojänkän kennel, Willi Wäylä kennel, Jyrynperän kennel ja Harmihöperön kennel